Det finns många olika tillfällen då man kan ha nytta av ett förstoringsglas med belysning. Oavsett om man behöver mer ljus eller om man behöver skarpare kontraster kan det var bra att ha.

forstoringsglas-med-belysning 

Förstoringsglas med belysning

Ett förstoringsglas som är dubbelslipat, med en lins som är 8 centimeter i diameter. Linsen har två olika förstoringsgrader. För den som inte behöver förstora så många grader, men behöver förstora en större area, finns den större linsen med 3 gånger förstoring. Om man istället vill förstora en mindre area, men kräver större förstoring, finns den mindre linsen med 10 gånger förstoring. Förstoringsglaset innehåller också en lampa som drivs med två stycken AA-batterier.

Till Butik

arbetsbelysning-med-forstoring

Arbetsbelysning med förstoring

Ett förstoringsglas och en skrivbordslampa i ett. Den står på antingen ett bordsfäste, ett bordsstöd eller ett golvstativ. Lamparmen är cirka en meter lång och kan vridas och justeras på många olika sätt. Det gör att den lämpar sig för exempelvis miniatyrarbeten då man behöver komma nära föremålet. Lampan är ett lysrör med en effekt på 22 W och kräver ett eluttag för att fungera. Förstoringsglaset kan förstora med förstoringsgraden 1,75 gånger.

Till Butik

 

förstoringsglas med belysning

Förstoringsglas med belysning

Ett kantigt förstoringsglas med två olika förstoringsgrader. Det kan antingen förstora 2x eller 6x. Hela linsytan på 47,5 kvadratcentimeter kan användas till att förstora två gånger, medan en mindre cirkulär del med diametern 2 centimeter kan förstora sex gånger. Förstoringsglaset kan också fällas ihop för att få plats i fickan. Dessutom ingår det en lampa som drivs med två AAA-batterier, samt ett fodral till förstoringsglaset.

Till Butik

 

krokodilklämmor förstroing

Krokodilklämmor med belysning

Ett förstoringsglas med krokodilklämmor, belysning och lödkolvsställ. Förstoringsglaset kan förstora föremål antingen två eller sex gånger deras verkliga storlek. Diametern är 90 millimeter och det är slipat på båda sidorna, vilket gör att man kan vända det åt båda hållen. Belysningen består av en LED-lampa vilken kräver tre stycken AAA-batterier för att fungera. Verktyget lämpar sig utmärkt vid exempelvis lödning, då krokodilklämmorna hjälper en att hålla saker och man kan ställa ned lödkolven i lödkolvsstället.

Till Butik

lupp-med-belysning

Lupp med belysning

En lupp med belysning i form av tre stycken LED-lampor. Luppen kan förstora med 3,5 gånger förstoring. Den har diametern 92 millimeter, samt höjden 5,1 centimeter. De två batterier som krävs för att driva lampan ingår i köpet, dessutom ingår en mikrofiberduk, samt ett fodral. Verktyget passar bra för att exempelvis studera insekter.

Till Butik

Ledlampa förstoringsglas

 

Förstoringsglas med Led-belysning

Ett förstoringsglas med belysning och en dubbelslipad lins. Linsen har diametern 9 centimeter och man kan välja huruvida man vill använda förstoringsgraden 2x eller 4,5x. Belysningen består av tre stycken små LED-lampor som drivs med hjälp av tre stycken AAA-batterier. När man köper förstoringsglaset ingår också en mikrofiberduk och ett fodral, för att kunna ta hand om det på bästa sätt.

Till Butik

 Varför det är bra att ha belysning på förstoringsglaset?

För det första är det praktiskt med extra ljus om man arbetar med något med mycket struktur. Om man exempelvis ska titta närmare på någonting med mycket fördjupningar och upphöjningar som en tennsoldat, finns det mycket skuggiga partier som blir svåra att se. Om man då har en lampa på förstoringsglaset kan den lysa direkt ned i de mer skuggiga partierna och göra dem ljusare. Det blir då lättare att exempelvis måla soldaten och se vilken färg man målar med.

En annan gång då det är användbart med extra belysning är om man ska titta på något med mycket detaljer. Ögonen får lättare att fokusera om det är ljust, vilket gör att om man lyser extra mycket på något litet och dessutom förstorar med en lins, så blir det lättare att se detaljerna. Om man till exempel tittar närmare på frimärken eller sedlar är det användbart, eftersom då syns detaljerna i form av bilder eller text ännu bättre.

Som ett tredje exempel kan det vara bra med en extra lampa om man har dålig belysning i rummet som man arbetar i eller om lampan lyser på en bakifrån så att ens egen skugga faller på objektet. Det blir som nämnts ovan svårt att se ett föremål om det är ganska mörkt eller skumt där man är, därför kan ens egen skugga göra det svårare att se objektet. För att ytterligare förbättra på förstoringsglasets effekt kan man därför lysa lite extra på föremålet om det är dåligt med ljus där man befinner sig.