Klassiskt förstoringsglas

2pack förstoringsglas

Förstoringglas i tvåpack

Två stycken förstoringsglas i ett paket. Det ena är en klassisk modell med en lins och ett handtag. Linsen mäter 100 millimeter i diameter och kan förstora upp till 3,5 gånger föremålets verkliga storlek. Det hopfällbara förstoringsglaset har en diameter på 60 millimeter och ger fyra gångers förstoring.

Till Butik

Extra stort förstoringsglas

Extra stort

Stort förstoringsglas har en särskilt stor lins, vilket gör att ett större område kan förstoras. Linsens diameter omfattar hela 130 millimeter. Tack vare dess storlek är förstoringsglaset extra lämpligt att använda när man ska läsa tidningar eller böcker, eftersom den förstorar så stor yta. Linsen gör att objekten som förstoras blir hela 2,5 gånger sin naturliga storlek.

Till Butik

Se övriga modeller av förstoringsglas

Det klassiska förstoringsglaset

Varför bär nästan alltid den litterära detektiven ett förstoringsglas? Det klassiska förstoringsglaset har kommit att bli starkt förknippat med skuggning, bevisletning och skarpsynthet. Det är sällan som man ser någon av de äldre privatdetektiverna som Sherlock Holmes och Ture Sventon utan sitt förstoringsglas. Det kan ha att göra med att verktyget är ypperligt för att studera detaljer och upptäcka saker som annars hade varit dolt för blotta ögat, men kan också ha att göra med att det är en symbol för att zooma in och fördjupa sig i ting, vilket är precis vad en detektiv behöver göra. Idag är verktygen förhållandevis billiga, vilket gör att nästan vem som helst kan följa i Sherlocks och Sventons fotspår och köpa sig ett eget förstoringsglas.

Det kan finnas många användningar för ett förstoringsglas även om man inte är detektiv. Det är exempelvis ypperligt när man behöver förstora upp detaljer, även om man inte behöver hitta hårstrån på en mordplats kan det vara praktiskt för att läsa de små notiserna i dagstidningen eller för att läsa innehållsförteckningen på ketchupen.

Det kan dock också användas för att hitta den rätta stämningen och detaljen. Om man ska gå som detektiv på en maskerad kommer ett förstoringsglas att vara som pricken över i:et. Det blir den sista touchen som gör att man verkligen smälter in i rollen.

Avslutningsvis är förstoringsglaset lika klassiskt och användbart idag som det var på Sherlock Holmes tid. Det kan fortfarande användas till vardags såväl som till fest för att upptäcka detaljer och som avslutande detalj. Troligen kommer det heller aldrig att gå ur tiden heller, eftersom användbarheten för att studera de små sakerna alltid kommer att bestå. Det är helt enkelt de små små detaljerna som gör det som Povel Ramel sjunger i den gamla sången.